Frederik Rasmussen med sin NAVIGATOR 5000

Stærk pumpe og stabil bom gav genvalg til HARDI

Sprøjtning på rå pløjejord kræver en rolig bom, og så skal pumpen være enkel og driftsikker på gårdens vigtigste redskab. Sådan lød nogle af kravene da lollandsk planteavlsgård igen købte HARDI 
Der har aldrig kørt andre sprøjter end HARDI på Eriksholm ved Maribo på Lolland Falster. Da den otte år gamle HARDI COMMANDER 3200 skulle udskiftes sidste år, blev dens afløser da også igen en HARDI trailersprøjte.  Denne gang en HARDI NAVIGATOR med 5000 liter i tanken og med en 36 meter bred DELTA FORCE bom. Det skyldes at både areal samt antallet af afgrøder er øget de senere år.

”Jeg overtog Eriksholm sammen med min kone Erica, den 1. Januar i år. Inklusiv et par andre gårde plus forpagtninger er mit dyrkede areal kommet op på 333 hektar” forklarer den nybagte medejer, Frederik Rasmussen, der hidtil har drevet Eriksholm i samarbejde med faderen, Ole Rasmussen.

Markplanen rummer i dag både korn, græsfrø, raps, roer, spinat, samt quinoa, og disse afgrøder skal nu på andet år passes af den nye HARDI NAVIGATOR.

case-story-nav-5000-march-2019-03.jpg

En rigtig god og stærk pumpe
Selvom både far og søn har mange års gode erfaringer med HARDI var der denne gang et par andre mærker i spil. Pilen pegede dog alligevel på HARDI, og det handlede meget om driftsikkerhed opridser Frederik.

”De har en rigtig god og stærk pumpe som ikke kræver særlig meget vedligeholdelse. –Og når man så engang skal renovere den er det billigt og den er nem at komme til” ved han, og erfarede hurtigt at den nye sprøjte samtidig er hurtig til at ændre trykket:

”Når du kører ud af en kile med en sektion åben og sprøjten derefter skal sprøjte med hele bombredden, er den væsentlig hurtigere til at genfinde trykket end jeg har været vant til”  

Sprøjten er ifølge Frederik det redskab som skal være mest driftsikkert.

”Det er jo typisk tidligt om morgnen eller en søndag eftermiddag man skal køre, og der går det jo både ud over rettidigheden men også familien hvis den ikke virker” pointerer han.

case-story-nav-5000-march-2019-01.jpg

“Det er utrolig vigtigt at bommen er rolig og det handler ikke kun om svingninger op og ned, men også om bevægelserne frem og tilbage. De kan nemlig let betyde dobbelt eller halv dosering under kørslen”

Stabil bom giver ensartet virkning
Frederik Rasmussens HARDI NAVIGATOR 5000 har DELTA FORCE-bom. Også den var et andet tungtvejende argument ved valg af sprøjte.

”Jeg oplevede den på en testbane sammen med et par konkurrenter og synes den så ud til at være stabil” husker han, og tilføjer:

”Det er utrolig vigtigt at bommen er rolig og det handler ikke kun om svingninger op og ned, men også om bevægelserne frem og tilbage. De kan nemlig let betyde dobbelt eller halv dosering under kørslen”

Da hele kvælstofmængden tildeles som flydende gødning giver dobbelt dosering risiko for lejesæd. Også ved sprøjtning med jordmidler i spinat er overdosering en ulempe da det kan slå planterne ihjel. Når der senere bekæmpes småt ukrudt er det underdosering der er værst.

Bommens stabilitet understreges ifølge Frederik Rasmussen også af at den hurtigt falder til ro ved opbremsning.

case-story-nav-5000-march-2019-02.jpg
Bruger små dyser og meget vand

En af pladserne i dyse karussellen er reserveret til den gule 020 lowdriftdyse.

”Den gule er bare god og vi har altid brugt den i roer og til Roundup” forklarer Frederik Rasmussen, der udover den lille dråbestørrelse også sværger til en relativt høj vandmængde på 160 liter pr. hektar ved ukrudtssprøjtning.

Tiltager vinden har han en plan B i form af den lilla dobbeltviftede HARDI Minidrift Duo 025 dyse.

”Den arbejder også fint med 160 liter vand, og tillader samtidig en højere fart. Dens to vifter skulle teoretisk set give en bedre dækning og det har da vi da også set i praksis ved at sammenligne effekten imellem de to dyser. Anvendes 180 liter så er den lilla mindst lige så god som den gule” lyder konklusionen

Græsukrudt og rækker stiller høje krav
Trods flade marker bliver sprøjtens bomføring udfordret på Eriksholm.

”Vi døjer med agerrævehale nogle steder, og sprøjter derfor pløjejorden med Roundup. Det stiller store krav til bommen da det kan være ujævnt at køre på” forklarer Frederik Rasmussen, der også konstaterer at en 36 meter bred bom generelt kræver meget af bomophænget for at holde sig i ro. Især på forageren.

DELTA FORCE bommen er valgt i en version der kan foldes ind til 24 meter for at få en fleksibel sprøjte der eventuelt kan hjælpe naboer eller give forskellige muligheder i kommende dyrkningssystemer.

case-story-nav-5000-march-2019-04.jpg
En skærm er for lidt

Da sprøjten er Isobus-styret valgte Frederik Rasmussen at den skulle betjenes over traktorens terminal.

”Det kræver dog at jeg skifter rundt imellem fem skærmbilleder under kørslen for at overvåge blandt andet sektionskontrol, sprøjtefunktioner, og traktorens GPS.” erfarer han, og konkluderer:

”Det kunne være smart hvis flere sprøjtefunktioner gik igen på alle skærmbilleder så man ikke skulle skifte så meget rundt.  Jeg ender nok med at styre sprøjten med en separat terminal”

Andre udfordringer er klaret med god hjælp fra forhandleren.

”Nogle har været fejl-40 fordi vi skulle lære sprøjten at kende. Eksempelvis kørte vi med for høj oliemængde i starten hvilket gjorde bommen urolig” erkender Frederik med et smil.

Andre områder har krævet lidt tekniske ændringer. Blandt andet viste det sig at være vigtigt at traktorens trækbom og sporfølgningens kæder har de rette placeringer i forhold til sprøjtens trækstang for at styringen virker optimalt. Et kugletræk blev en del af løsningen. Også bordpladen til højre for præperatfylderen er forhandlerens skræddersyede løsning der letter arbejdet med at afmåle og hælde fra tunge dunke