Nyhedsarkiv
AEON CENTURAline gennemgang fra Powergear
27/06/2022HARDI AEON on tour
09/09/2021Interview om COMMANDER TWIN FORCE med AutoNozzleControl
01/06/2021Mark & Demodag med Dansk Maskincenter
18/05/2021Mere vind og mindre kemi øger interessen
06/04/2021Direktørskifte hos HARDI INTERNATIONAL A/S
04/02/20212 Agromek stars til HARDI AEON
28/01/2021AEON CENTURAline gennemgang fra Powergear
27/06/2022I denne udgave af PowerGear afprøver vi dansk sprøjteteknik i form af Hardis topmodel i Aeon-serien.
Under testen har vi Hardi Aeon Centuraline 5200 i marken i noget kuperet terræn med gode dale og skråninger, hvor sprøjten rigtig kan få lov til at vise sit værd, når vi skal have noget hastighed på sprøjten, som ifølge Hardi er det, den blandt andet er bygget til at kunne levere i.
Hardi producerer trailersprøjten i to modeller, 4.200 og 5.200 liter udgaver, henholdsvis Aeon 4.200 og Aeon 5.200. Testeksemplaret er monteret med Hardis kendte 36 meter Delta Force sprøjte-bom, og betjeningen er sat op til Hardis HC 9700-terminal.
Langt design
Sprøjtens chassis har en lang opbygning i forhold til flere af konkurrenterne. Det vil sige, bagakslen er sat langt tilbage, man har derfor fået en sprøjte der fra trækøjet til aksel er på 5,5 meter.
Den lange afstand har gjort, at tanken er kommet ned i et lavt tyngdepunkt, som hjælper på stabiliteten i bommen som mærkes og ses. Der overføres en god vægtoverføring, sammen med at rentvandstankene er placeret forrest i begge sider. Det gør, at man altid har mindst 1,5 ton i vægtoverførsel til traktoren. Om man kan mærke det, ja det var måske ikke nemt at afgøre, men det virkede til det, da den lå dejlig jævnt hen ad vejen, og det føles godt, når man har den efter traktoren.
Selv med sit lave tyngdepunkt, så er der alligevel en frihøjde på lige knap 80 centimeter, så det er længden på sprøjten, der resulterer i at tanken er lavt placeret.
God affjedring
Laststemplet affjedrer efter vægten så man altid har den samme affjedring lige meget om den er fuld eller tom, mærkes meget dejlig den måde sprøjten affjedrer på. Med tokreds luftbremserne, der er standard på sprøjten, får man en meget ensartet bremsning, som er lidt svær at lægge mærke til, mens man kører. Men den er der og det virker som en god sprøjte at få bremset ned.
Paraliften er selvfølgelig affjedret, men er her affjedret med nitrogen-dæmper, der helt sikkert er med til at give en god stabilitet i bommen, det mærkes også ved brugen af bommen, mens man kører.
Testsprøjten er monteret med 580/85 R42 som en meget standard montering. Der er plads til, at der kan komme en 50 tommer dæk på under skærmene.
Snor sig rundt i svingene
Fra Hardi har vi set Commander med sit Safe-Track sporfølgningssystem, der er et knæksystem, hvor hele bommen og hjulene drejer. På Aeon-sprøjten har Hardi fornyet systemet på en rigtig god måde, synes jeg. I stedet for knækket har man fået styrbare hjul, så det kun er hjulene, der drejer. Derved er bomstabiliteten forbedret meget. Når man kørte i skarpe sving med over 12 km/t, var sprøjten meget rolig og bommen med.
En ganske imponerende og dejlig følelse. Det fungerede glidningsløst ved alle hastigheder op til de 20 km/t i det kuperede terræn, vi testede den i. Men vi holdte os på de godt 12 km/t, som er ret normal hastighed herhjemme. Hardi hævder også, at de har kunder i udlandet, der kører over 20 km/t og sprøjter, så den er bygget efter de forhold, at den skal kunne det.
Det er også smart når man skifter i bakgear, låser den selv hjulene ind i ligeud stilling hvor når man kører frem (igen) drejer de.
ComfortTrack-hjulstyringen er nok det, jeg synes er mest velfungerende på sprøjten. Noget ligende styring er set hos andre konkurrenter, men Hardi har sat sit helt eget præg på selve opbygningen af hjulstyringen. Den følger rigtig godt efter, og jeg tror, Hardi har fundet den rigtige og bedste løsning til det gamle Safe-Track.
God bomstyring
Testsprøjten er udstyret med Delta Force-bommen, men den kan også fåes med Twin Force, som er Hardis luftassisteret bom. Her havde man helt sikkert kunne holde en kapacitet oppe med et godt sprøjtearbejde på 20 km/t, hvis det var ideen at køre så hurtigt. Men da vi har Delta Force-bommen på testsprøjten og med en 40 centimeter i bomhøjde, så er vi max oppe på 15 km/t, inden der var synlig afdrift i det udmærkede sprøjtevejr, vi var afsted i på test-dagen.
Man får en god følelse af bomstabiliteten, da man nogle gange kan glemme den, fordi man ved, den nok skal komme med rundt i forager, og man ikke skal være mange for, at den slår med bommen, som når man normalt kommer ned til en forager, fordi den rigtig fint modarbejder risikoen for afdrift og slag med bommen.
Der er konkurrenter, der kan sprøjte under 40 centimeter, så det kan være Hardi-sprøjten sagtens kan det med den bomstyring, der er på. For jo lavere, vi kommer ned, jo mindre afdrift er der på sprøjtningen. Men der er så også større chance for, at bommen kan ramme noget, hvis ikke den kan følge med, og afstand på dyserne er også vigtige i den sammenhæng.
Test sprøjten er med AutoNozzleControl, altså enkelt dyse on/off. Systemet styrer hver dyse automatisk og i forageret slår dyser selv til og fra når man rammer de forskellige kiler. Det virker hurtigt og effektivt set med det blotte øje.
På de 40 til 70 centimeter arbejdshøjde, som vi testede den i, fungerede den rigtig godt.
På Delta Force-bommen er dyserne godt beskyttet, hvis uheldet er ude, og man skulle ramme noget i den lave sprøjtehøjde.
Ind- og udklap tager noget tid, og det er fordi, den stadig skal klappes ud hver sektion, hvor en hane åbner til den næste sektion og så videre. Her kunne man have bygget det som flere af konkurrenterne, men det har Hardi ikke gjort for at undgå, at bommen bliver ustabil ved udklap.
HC 9700
Så er det en anden oplevelse, man får med denne skærm. Den er i starten meget indviklet at finde rundt i, og for at komme i gang med at sprøjte, skal man igennem flere sider for at sætte den op til kørsel. Det kunne man måske godt kigge lidt på, hvordan opbygningen er fra, man skal påbegynde arbejdet. Men når man så er i arbejde, så er det nu rimelig nemt med de små menuer at ændre på sprøjten, om det er GPS, bommen, væsken eller rengøring.
Man skal lige blive dus med HC 9700 skærmen og mange gamle Hardi bruger vil sikkert synes ligesom mig at det er noget svært at finde rundt i og blive dus med. Men der skal lige lidt studering til og tid for at får den rigtige oversigt og forståelse af skærmen. Men når det kommer, begynder tingene at fungere ret godt. Vil sige at det er en tilvænnings sag med HC 9700 skærmen det skal komme over tid.
Bedre styring
Det kan være lidt svært rigtigt at blive dus med HC9700-skærmen, hvor Hardi Grip er nemt at bruge, når bommen skal styres blandt andet manuelle eller automatiske indstillinger, man har indstillet i forvejen ved sænkning og hævning i forager. Der er i toppen af håndtaget en masse knapper til de mange dyser. Knapper, som jeg ikke kan se, vi her hjemme har brug for mere, når der er GPS, markkort og AutoNozzControl dyseaflukning på.
Setboxen, ja den er jo rar nok at have, da der er nogle gængse knapper til bomstyring, og især hvis der er Twin Force-bom på. Setboxen er nem at bruge, uden man skal ind i en skærm for at finde funktionen først, så det er nu enkelt nok. Men, når bommen skal klappes ud og ind, så skal du igennem hele seks knapper, før man er sprøjteklar eller transportklar.
Her skal hånden flyttes mellem Hardi Grip og Setbox to gange og det kunne man godt have lavet bedre. Det er fint, funktionerne er der til, at man kan kan klappe ud i flere omgange manuelt over på setboxen. Jeg synes dog, at der burde være kun en/to knapper til automatisk at klappe ud til startfunktion.
WorkZone
I WorkZonen er der god aflægningsplads til handsker og kemi. Fyldestationen er også godt integrereret med god solid arbejdsbord, når den åbnes op. Der er to dunkskyl både til små og store dunke, hvor en god opblanding sker med cyklonen, der drejer rundt i bunden. Man mangler måske, at man kan indstille højden på fyldestationen, uden man skal bruge værktøj.
Der er studs på til sug, tryktømning, påfyldning til rent vand og udvendig bundspjæld godt placeret.
Fluidbox 8000
Fluidbox-skærmen er et godt plus, for alt det, man vil have, er flyttet op i skærmen, og det er nemt at tilgå og komme rundt i, uden man skal have handsker af og på. Her kommer Hardi efter flere af konkurrenterne og gør det på deres egen måde, som fungerer rigtig godt.
Især når man lige har fået regnet kemibrug i skærmen, og den regner vandmængden ud. Det bare på med vandslangen og tryk start.
Vaskeprogrammerne er delt op i tre og styres både her i Fluidboxen og oppe i terminalen i traktoren, så der kan rengøres i marken. Der er fem roterende dyser til vask af hovedtanken, og vask og rengøring sker meget hurtigt. En anden fordel er, at man kan vaske i marken.
Man skal bare huske en ting, når påfyldning er ovre. Så skal man få trykket fra påfyldning om til bommen, for ellers så ender man som mig, der ikke kunne få den til at køre, da vi ramte marken. Hvor jeg fandt ud af, at man lige skal om og trykke den om til bommen i Fluidboxen. Det er helt sikkert en sikkerhedsforanstaltning, men det havde da været rart hvis det bare lige kunne gøres fra kabinen.
SmartCom gør det smart
Når Hardi kalder Aeon Centuraline for fremtidens sprøjte, så kan en del af årsagen tilskrives SmartCom-systemet. Systemet forbinder sprøjten med skyen, så alt datahåndtering og den nøjagtige væske bliver tildelt, hvor det skal bruges og med de høje hastigheder sprøjten skal op på, så burde den levere det hurtigt nok.
SmartCom skal kunne levere endnu hurtigere procestid sammen med Topcon-systemet end hidtil, og det var intet problem på testsprøjten at få filer i gang.
Der er Hardi ServiceTool på, som gør, at en montør kan gå ind og se, hvor fejl kan opstå eller hvis en fejl er opstået. I fremtiden kan der også laves opdateringer direkte, uden man skal gøre det ude på sprøjten.
Konklusion
Man kan sige, at Hardi har fået konstrueret en meget veludviklet sprøjte på rigtig mange fronter og er især kommet efter mange af konkurrenterne. Her har Hardi sat deres eget præg på tingene.
Vi har dog ikke foretaget egentlige målinger af afdrift under testen, men har med det blotte øje kunne konstatere en væsentlig forskel på, om vi kørte med 65 centimeter til afgrøden, eller 40 centimeter til afgrøden. Med den ualmindeligt stabile og hurtige bomstyring gives der mulighed for at køre ved lidt højere vindhastighed og ligeledes at hæve fremkørselshastigheden i godt sprøjtevejr med en lav bomhøjde.